Elkezdődött a 2016-os 72 óra!

2016. október 6-ával elindult a 72 óra kompromisszum nélkül háromnapos, szociális, önkéntes akció a három történelmi keresztény egyház szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és Budapest főváros támogatásával. Idén a rendezvény fővédnöke Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője, akinek az önkéntes munka életének része, így szívesen állt az akció mellé. 

A 72 óra kompromisszum nélkül szlogenje idén az „Add magad!” lett, amellyel a szervezők arra szeretnék a figyelmeteket felhívni, hogy az önátadáson keresztül kerülhettek közel valódi önmagatokhoz. 

A nyitórendezvény október 6-án, 17 órakor kezdődött az Akváriumban, ahol a résztvevő csapatok egy borítékban kézhez kapták feladatukat, ami addig a pillanatig meglepetés volt számukra. Az eseményt Bocskor Bíborka énekesnő, a 72 óra idei fővédnöke nyitotta meg. „Örülök, hogy Ti lesztek az a közösség, akikkel együtt tudok majd dolgozni ebben a 72 órában. Próbáljunk meg teljes mértékben jelen lenni és figyelni a másikra. Hajrá!" 

Darvas Márton főkoordinátor a résztvevőket arra bátorította, hogy adják magukat, mert van miből. És minél többet adunk, annál többet kapunk vissza. Hinniük kell abban - mégha  ahétköznapokban nem is könnyű megélni mindezt, azonban ennek a bennünk rejlő értékeknek pont az a furcs titka, hogy  csak akkor tudjuk igazán megélni, ha elkezdünk másoknak is adni belőle. 

Gábor Miklós és Szontágh Szabolcs a három történelmi keresztény egyház képviseletében személyes történeteiken keresztül hívták fel a fiatalok figyelmét, hogy arra van szükség, ami bennük van. Adják magukat ebben a három napban, és legyen ez egy kezdet, amely tartson ki a következő 72 óra rendezvényig. 

Németh Tamás református lelkész az „Aranyom és ezüstöm nincs, de amim van, neked adom" - példázattal szólította meg a fiatalokat. „Én mit teszek azért, hogy az élet jobb legyen?" - tette fel a kérdést a lelkész. Felhívta a figyelmet arra, hogy ne akarjuk másnak mutatni magunkat, mint akik vagyunk, ne lépjünk vissza embertársainktól, tenni csak együtt lehet. 

Az összerázó és szórakoztató programokkal tarkított eseményre azokat is várták, akik nem regisztráltak az online felületen, hiszen az akció nyilvános projektjeihez az újdonsült érdeklődők is csatlakozhattak. Az eseményen ingyenes akusztikus koncertet adott a Magashegyi Underground, többek között eljátszották a Szívtakarítás, Árnyékok című dalaikat.

Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek csoportokban, illetve egyénileg is közhasznú feladatokat, úgy mint intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (többek között fogyatékkal élőknek, időseknek). A 72 óra olyan tevékenységeket tartalmaz, amelyek iskolai közösségi szolgálatként is végezhetők. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett akció elsődleges célja, hogy a fiatalok tevékenységének széleskörű nyilvánosságot biztosítson, így láthatóvá téve az ifjúsági közösségekben folyó munkát, valamint hogy rámutasson, mire képesek a középiskolások és az egyetemisták, ha összefognak. 

Az akció eddigi története alatt több mint 50 000 fiatalt mozgatott meg országszerte, akik közel 150 településen csaknem 2 200 közhasznú projektet hajtottak végre. Idén közel 8000 fiatal regisztrált és 328 projektben vesznek majd részt.

És hogy pontosan mi is történik az idei három nap alatt? Összesen csaknem 8000 fiatal valósít meg országszerte több mint 300 projektet.

2016. október 7, péntek

2016. október 8, szombat

2016. október 9, vasárnap

Egy kis ízelítő, hogy az idei évben milyen projekteket fognak önkénteseink megvalósítani:

Szociális projektek:

Fejlesztő projektetek:

Környezetvédelmi projektek:

Ha még te is becsatlakoznál valahova, keresd a hozzád legközelebbi szervezőt!