GY.I.K.

Hogyan lehet bekapcsolódni?

Projekt adóként jelentkezhetsz a Regisztráció menüpont alatt, ha van ötleted, hogy hol és miben lehetne segíteni 72 óra alatt. Ha a feladatot rögzíted, a szervezők megpróbálnak majd találni egy, a megvalósításra alkalmas önkéntes csapatot. Kérdés esetén a helyi szervezők elérhetősége megtalálható a Megyei oldalak menüpont alatt.

Résztvevőként

Elsősorban 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését várjuk, akik szívesen szánnak egy hétvégét másokra. Csoportok jelentkezését várjuk 5-25 fős csoportokban. Ha nincs csoportod, jelentkezhetsz egyénileg is.

A projekt fontos része, hogy a feladat, ami a három nap alatt vár rátok, csak csütörtök este derül ki. Mi keresünk nektek egy alkalmas lehetőséget az önkénteskedésre. A konkrét feladatot csak a projekt indulásakor kapjátok meg, így válik ez a feladatvállalás valóban "kompromisszum nélkülivé".

Lehetséges azonban saját projekttel is jelentkezni. Hiszen annak is nagyon örülünk, ha egy csoport észrevett a környezetében problémát (pl. illegális szemétlerakó az erdőszélen) vagy ismer olyanokat, akik örülnének egy kis látogatásnak, vagy segítségnek. (pl. idősek otthona).

Külön örülünk azoknak a csoportoknak, akik nagylelkűen rászánják az egész hétvégéjüket arra, hogy másoknak segítsenek, és a 72 óra teljes idejében, tehát mindhárom napon tevékenykednek.

Az igazi 72 óra nem csak a feladat végrehatjtását jelenti, hanem annak megtervezését is magában foglalja, sőt a közös lezárást, értékelést és az élmények megosztását is másokkal.

Csoportos jelentkezés

A projektben minden csoport csak csoportvezetővel vehet részt. A csoportvezető 18 éven felüli kell legyen. Ha nincs csoportvezetőtök, jelezd a regisztrációnál és mi biztosítunk nektek!

A csoportvezető a 3 nap alatt a csoportjával együtt vesz részt a projektben.

Feladata, hogy tartsa a kapcsolatot a helyi koordinátorral, valamint az, hogy felelősséget vállal a csoportjáért. A csoportvezetők emailben kapnak tájékoztatást a helyi koordinátortól legkésőbb a program előtt egy héttel.

A csoportot egy valaki regisztrálja.

Egyéni regisztráció

Erre is van lehetőség a honlapon. (A csoport neve helyett a saját nevedet add meg, s a létszámnál meg 1 főt.) Ezután vedd fel a kapcsolatot a helyi koordinátorral, aki segít, hogy bekapcsolódhass egy csoport munkájába. (Helyi koordinátorodat a Megyei oldalak menüpont alatt találod.)

Résztvevőként miért jó ez nekem?

Hol zajlanak a programok?

Az ország egész területén zajlanak majd önkéntes munkák. Ennek összefogására minden megye rendelkezik saját koordinátorokkal, akik az adott megyében, városokban szervezik és koordinálják a közös munkát. Így természetesen a saját lakhelyetekhez legközelebb eső projektbe kapcsolódhattok be. A helyi koordinátorok nevét és elérhetőségeit a Megyei oldalak menüpont alatt találjátok.

Ki lehet csoportvezető?

Olyan 18. életévét betöltött fiatalokat keresünk csoportvezetőnek, akik jártasak a fiatalokkal való foglalkozásban (pl. ifjúsági csoportvezetők,

tanárok, hitoktatók, szülők), van önbizalmuk, készek felelősséget vállalni csoportjukért a 72 óra idejére.

Ha egy csoportnyi fiatal saját kezdeményezésként szeretne részt venni a 72 órában, de nincs köztük 18 év feletti, kérhetnek csoportvezetőt a helyi koordinátortól.

Csoportvezetőként is kitalálhatok projektet saját csoportomnak?

Igen. Ennek lépései:

  1. Keress egy ötletet!
  2. Keress egy olyan ötletet, ami illik a csoportodhoz. Figyelj arra, hogy a kitalált feladat megfeleljen a feltételeknek (valóban önkéntes munka, mások felé irányuló tevékenység legyen), és megvalósítható legyen a rendezvény 3 napja alatt.
  3. Egyeztesd és regisztráld a feladat részleteit!
  4. A projektet, miután részleteit egyezetetted (pl. a szociális intézmény kapcsolattartójával vagy a helyi önkormányzat felelősével), regisztráld be a Projekt regisztráció menüpont alatt, majd hozzá kapcsolódóan a csapatot a Csoport regisztrációnál.
  5. Tervezd meg a feladatot, szerezd be a szükséges eszközöket!
  6. Találjátok ki a csoporttal közösen, miként fogjátok megvalósítani a feladatot, a három nap során hogyan foga megvalósulni az előkészítés-megvalósítás-lezárás folyamata. Tisztázni kell, hogy a szükséges anyagok rendelkezésre állnak-e, s hogy a projekt megvalósításához kell-e esetleg valamilyen engedély.
  7. Egyeztess a helyi koordinátorral!
  8. Jelezd a területileg illetékes helyi koordinátornak (nevét és elérhetőségeit a Megyei oldalak menüpont alatt találod), hogy mit, hol fogtok csinálni, s tudtok-e kapcsolódni az ottani nyitó vagy záró rendezvényhez.

A fiataloknak 72 órát végig kell dolgozni?

Nem. Fontos, hogy a fiatalok a programok során elegendőt pihenjenek, és így a munka ne fáradtság, hanem öröm legyen. Közösen enni és együtt lenni fontos része a projektnek, így a munka és a szabadidő beosztása is hangsúlyt kap a szervezéskor. Emellett az előkészítés - megvalósítás - lezárás folyamatát is fontosnak tartjuk, tehát a 72 óra nem jelent 3 teljes napnyi munkát. (Erről bővebben a Projekttervezés résznél olvashatsz.)

És ha nem leszünk kész?

Alapvetően olyan projektek megvalósítását vállalják a szervezők,  amelyeket 72 órán belül meg lehet valósítani. Azon projektek, amelyek valamilyen oknál fogva mégis több időt igényelnek, azok befejezéséről a szervezők más módon próbálnak gondoskodni.

Ha korábban leszünk kész?

Ha a csoport munkakedve töretlen, ám jóval hamarabb befejeztétek a munkát, mint terveztétek, legegyszerűbb megkérdezni a befogadó szervezetet, van-e még olyan feladat, amelyben segítségükre lehettek. A legtöbb helyen bizonyára örömmel fogadják a felajánlást.

Minden csoport kapcsolatban áll a helyi koordinátorral, így ha egy másik csoportnak van szüksége segítségre, akár a csoportok összekapcsolása is lehetséges.

Mi van, ha nem érünk rá mindhárom nap? Akkor is részt vehetünk?

A 72 óra kompromisszum nélkül alapvetően egy három napos, csütörtök esti megnyitótól vasárnapi zárásig tartó akció. Ám csoport jelentkezésénél be lehet jelölni, ha valamelyik napon semmiképpen nem értek rá, így megvalósítható rövidebb projekt is.

Csoportvezetőként éjjel is felelős vagyok a csoportért?

Amennyiben a csoport tagjai nem otthon, hanem a projekt helyszínén alszanak, akkor igen. Ha otthon alszanak, akkor természetesen nem, csak amikor a projektet végzitek. Ha olyan a helyzet, azért jó, ha hazakíséred a fiatalodat vagy megszervezed a hazaútját (pl. szülő érte jön, stb.)

Kapok segítséget az eszközök beszerzésében?

A 72 óra egyik alapelve, hogy minden projekt önfinanszírozó. Általában ha felmerül valamilyen eszközigény, annak biztosítását attól a szervezettől, intézménytől kérjük, ahová munkát végezni mennek a fiatalok. A helyi koordinátor igyekszik minden projektet ilyen szempontból is előkészíteni.

A feladat nekem, csoportvezetőnek is titok marad?

A projekt alapötlete az, hogy a pontos feladat - amennyiben nem a csoport által előre kitalált és leszervezett projektről van szó - csupán a 72 óra megkezdésekor derül ki, hiszen a „kompromisszum nélkül” felajánlott segítség épp azt jelenti, hogy az akció célkitűzésein belül bármilyen munkát vállalnak a résztvevő csoportok. Természetesen a helyi koordinátorok felmérik, hogy melyik csoporthoz mi passzol, nem a legkisebbek fogják végezni a legkeményebb fizikai munkát.

Csoportvezetőként az alábbi legfontosabb információkat kapod meg:

Választhatnak a fiatalok projektet?

A jelentkezéskor a vezető megadhatja, hogy milyen jellegű munkát szeretne a csoport végezni, és a megjegyzések pontnál még pontosabban megadhatja a csoportja preferenciáit, ha erre igény van (pl.: kifejezetten kétkezi munkát szeretnétek végezni.) Ezt igyekszünk megoldani. De a jelszó alapvetően: "kompromisszum nélkül"! Projektet választani tehát nem lehet, de saját projektet szervezni igen. Ehhez további információt néhány ponttal feljebb találsz.

Kaphatok-e igazolást, hogy az érettségihez szükséges önkénteskedést teljesítettem?

A 2012. szeptember 1-jén hatályba lépő nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény az érettségi bizonyítvány kiadásának feltételeként ötven óra közösségi szolgálat elvégzését írja elő. Ez először a 2016-ban érettségizőkre fog vonatkozni. A 72 óra keretein belül lehet közösségi szolgálati órákat teljesíteni. Maximum 9 óra számolható el. Az igazolást akkor tudjuk megadni a közösségi szolgálati naplódba, ha előzőleg az iskola jóváhagyta, hogy a 72 óra keretein belül teljesítsd.

Mitől nemzetközi?

Kétévente számos környező ország egymással együttműködve szervezi a programot. Gyakorlatban ez úgy is megnyilvánul, hogy az ezekből az országból származó fiatalok egymás munkájában is részt vesznek, vagyis a többi országból is jönnek fiatalok részvevőként Magyarországra, illetve magyar fiatalok is utaznak ki az együttműködő országok rendezvényére. Erről bővebben is írunk a Nemzetközi együttműködés menüpontban.