Mi is ez?

Több vagy, ha adsz! Háromnapos önkéntes ifjúsági akció! Mutasd meg, mire vagy képes!

Exkluzív kalandtúra a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében.

Vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai országszerte arra szánják három napjukat, hogy másoknak segítsenek.

A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény egyház szervez. Az akció Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb.).

Mitől különleges?

A csoportok csütörtök este tudják meg, mi lesz a feladatuk a három nap során. Nemcsak munka vár Rátok, hanem alkotás is: a csapat maga tervezheti meg a kivitelezést pénteken, latba vetve kreativitását, önállóságát, fantáziáját. Majd szombaton jöhet a munka, vasárnap pedig a lezárás, értékelés.

Programunk elsődleges célja, hogy a fiatalok közhasznú tevékenységének széleskörű nyilvánosságot biztosítson, láthatóvá tegye az ifjúsági közösségekben folyó önkéntes munkát, növelje annak elismertségét és népszerűségét, valamint rámutasson, mire képesek a fiatalok, ha összefognak.

A 72 óra, lehet közösségi szolgálat is

A program keretében maximum 13 óra közösségi szolgálat teljesíthető. Részletekről itt olvashatsz.

Milyen feladatokkal találkozhattok?

szociális: bármilyen emberekkel foglalkozó tevékenység ide tartozhat, pl.: időseknek, fiataloknak szervezett programok, előadások, segítségnyújtás, stb.

ökológiai: környezet- és természetvédelmi akciók, pl.: erdőtakarítás, szemétszedés, faültetés

fejlesztő: játszóterek, óvodák felújítása, kerítések festése

Mi a célunk?

„Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet a személy szabad akaratából, egyéni választása és motivációja alapján, a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez más személy, személyek vagy a közösség javát szolgálva.”

A 72 óra célja az, hogy a fiatalokat, elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt meghívja, hogy ezen a hétvégén tegyék szabaddá magukat arra, hogy segítsenek ott, ahol szükség van rá.

Célunk felhívni a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére.

Célunk, hogy a résztvevő fiatalok megtapasztalják, hogy együtt nagy dolgokra képesek, és hogy segíteni másoknak szabadon, nagyszerű érzés, és nagy ajándék.

Máshol is volt, van ilyen?

A kezdeményezés Németországból indult, és 2000 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is. 2010-ben Ausztria, Svájc, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina Szlovénia és Magyarország összefogva valósította meg a projektet. Nemzetközi akció kétévente van - 2011-ben csak Magyarországon volt 72 óra - , 2012-ben Magyarország mellett Ausztria, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Csehország is megvalósítja a programot az őszi hétvégék valamelyikén. Erről bővebben a Nemzetközi együttműködés menüpontban írunk.

Történetünk

A háromnapos összefogás 2006-ban valósult meg először, akkor még csak a szombathelyi és a győri katolikus egyházmegyében. 2007 márciusában szerveztük meg először ökumenikusan, országos szinten. 2008-óta ősszel tartjuk, mindig október 2. hétvégéjén.