Nemzetközi Együttműködés

A 72 óra ötlete alapvetően Németországból származik, majd az osztrákok fejlesztették egy olyan komplex projektté, amely lassanként a környező európai országokban is teret nyert magának.

2010-ben Ausztria, Svájc, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Magyarország szerepelt a helyszínek között, nagyjából 50 ezer önkéntes dolgozott ezekben az országokban. 2012-re Csehország is bekapcsolódott, majd Portugália és Lengyelország is elindított egy-egy ehhez hasonló kezdeményezést.

Az együttműködésünk 2008 és 2010 között volt a legerősebb, ugyanis ebben az időszakban közösen pályáztunk az Európai Unióhoz, amelynek támogatásával 2010-ben csereprojektekkel és tanulmányi utakkal együtt szervezhettük meg a 72 órát mind a 6 országban.

Az együttműködés nagyon jó élmény volt, sokat tanulhattunk egymástól:

nagyjából félévente találkoztunk, segíthettük egymást a szervezésben és a forrásteremtésben tapasztalataink megosztásával, közös munkavégzéssel, s ami a legfontosabb, lelkesített bennünket a közös cél, ami egész Európát átjárhatta.

Az együttműködő országok képviseletében lefektettük azokat a közös kritériumokat (önkéntességet népszerűsíti, fiataloknak szól, három napos), amelyeket alapvetőnek találtunk. Ezen alapokon aztán minden ország a saját erejének és lehetőségeinek megfelelően valósítja meg a programot.

A nemzetközi együttműködéshez hozzátartozik, hogy a partnerországok egyedi megállapodás alapján egymás programjaira cserecsapatokat küldenek, majd fogadnak, erősítve ezzel az európai egységet a fiatalok közötti testvéri kapcsolatok megteremtését és építését.

 

A nemzetközi honlap mellett itt megtekinthetők a partnerországok oldalai:

Ausztria

Bosznia-Hercegovina

Csehország

Svájc

Szlovénia

Szlovákia