72 Óra kompromisszum nélkül szolnoki kiemelt projektjei

1.) A hősök emléke

Hadisírok gondozása Szolnokon

A Szer-telen Fiatalokért Szolnok Közhasznú Egyesület (SZefiSZ) és a Magyar Honvédség 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj

együttműködési megállapodást kötött a Szolnokon és a környező településeken fellelhető I.-II. világháborús hadisírok felkutatására és gondozására, középiskolák önkéntes diákjainak bevonásával. E hosszú távú program azért is nagy jelentőségű, mert tudomásunk szerint Jász-Nagykun- Szolnok megyében ezt ilyen formában még nem végezték.

A „72 Óra kompromisszum nélkül” önkéntes ifjúsági akció Szolnoki kiemelt projektjeként , október 10-én pénteken folytatjuk a tavasszal elkezdett nemes és méltóságteljes programot.

A feladat végrehajtására Szolnokon a Külső Református temetőben kerül sor úgy, hogy a „72 Óra” Kossuth téri ünnepélyes megnyitóját követően a katonaság nagy autóbusza szállítja ki a diákokat és katonákat a helyszínre.

Magáról a projekt végrehajtásáról:

A megnyitón a megye a város és az egyházi vezetők mellett köszönti a diákokat Dr. Lippai Péter ezredes, parancsnok is. Kint a helyszínen a Magyar Nemzeti Levéltár Szolnoki Levéltárának munkatársa Bolytos Gábor ismerteti a történelmi hátteret, majd a közel 80 hadisír „fejkövein" található felíratok felújítását, javítását végzi el az általunk koordinált több,mint 40 önkéntes diák, a katonák közreműködésével és ezredes Úr irányításával. Közben a temető kertjében a hadisírokhoz vezető ösvények fölé belógó faágak lemetszését, ill. az ősvények megtisztítását végzik a fiatalok.

Különleges színfoltja lesz a projektnek, a sírkertben a városi kertészet munkatársának vezetésével történő nárcisz virághagymák elültetése, melyek folyamatos gondozását is felvállaltuk a „72 órán” túl is.

Nagy örömünkre szolgál a középiskolák vezetőinek támogató segítsége, miszerint a „72 Óra” megnyitó alkalmára és a hadisír gondozás projektre elengedték a résztvevő diákokat (tanítási időben).

2.) Virághagymák ültetése

2012. őszén, a „72 óra kompromisszum nélkül” önkéntes akción kezdtük el az önkéntes fiatalokkal elültetni Szolnok főterén a nárcisz virághagymákat. Ebből virágzott ki a „méltóság mezeje” . A Magyar Hospice Alapítvány kezdeményezésére azért ültettük a nárciszhagymákat, hogy a tavasszal virágzó sárga tüneményekkel bíztassuk a gyógyíthatatlannak vélt betegségben szenvedőket. Az akciónak különleges üzenete van: az élet az utolsó percig értékes, maradjon meg a méltósága mindvégig.

Az idei „72 Óra” nyitórendezvényét követően a diákok néhány méterre a tér másik részén ismét nárcisz hagymákat ültetnek a „méltóság mezején”.

3.) „Csikkszedő kommandó”

A 2014. évi „72 óra kompromisszum nélkül” feladatai között kiemelt projektként hirdettük meg a cigaretta csikkszedést. Ennek a lényege, a város kisgyermekes szülők által is látogatott parkok, játszóterek területén elszórt cigaretta csikkek összeszedése, hiszen ezt a közmunkások és az úttakarítók sem végzik el. A feladatnak preventív célja is van. Két éve vettük be a projektek közé, mondván,hogy nincs méltó, vagy méltatlan munka.